Luuk Velthoven's profile

Graphic Design - Premaster Architectuur - ArtEZ


Gedurende de premaster hebben wij kennis mogen maken met verschillende vormen van grafisch ontwerpen. Zo hebben we geëxperimenteerd met fotografie, maar ook typografieën en compositie. Dit portfolio is een overzicht van mijn uitwerkingen voor de opgaves van Graphic Design.

​​​​​​​



FOTOGRAFIE STATION ARNHEM

Tijdens de eerste les grafisch ontwerpen op vrijdag 16 september kregen we onze eerste opdracht in de vorm van een fotografieopgave. Het foto-object was het centraal station van Arnhem. Voor de opgave kregen we vier befrippen waarvoor we elk vier foto’s moesten maken. Deze onderwerpen waren: Ritme, contrast, beweging en symmetrie.



RITME​​​​​​​
Voor dit begrip ben ik op zoek gegaan naar verschillende vormen van repetitie. Daarbij heb ik gelet op verschillende schalen van repetitie. Zo heb je het ritme in de gevels van het station op een grotere schaal, maar ook op een kleinere schaal in het ritme van het gaas in de balustrades. De balustrades zelf hebben ook weer een ritme die spelen met het ritme van de aansluitingen tussen de  betonelementen. Als laatste heb ik ook gekeken naar ritme in een andere vorm dan fysiek. Zo was er een ritme van schaduwen als gevolg van de folies op de ramen.





contrast​​​​​​​
In de zoektocht naar contrast heb ik geprobeerd het begrip zo breed mogelijk op te vatten. Zo heb ik contrast gezocht tussen binnen-buiten, maar ook organisch en geometrisch. Verder waren er mooie contrasten tussen licht en donker te vinden. Ook het contrast tussen materialen was terug te vinden in het station.





beweging

Dit was een begrip waar genoeg van te zien was in en om het station. Beweging was te zien in de mensen die door de stationshal en entree lopen. Deze constante aanwezigheid van komende en vertrekkende mensen bracht leven tot het gebouw. Verder was beweging te zien in het groot aantal hoogteverschillen die verbonden werden door trappen en roltrappen. Wanneer ik om het gebouw liep was de meest merkbare beweging die van de bussen die stopte bij hun halte en weer vertrokken.





symmetrie​​​​​​​
Het centraal station is vanwege haar organische vormgeving niet bepaald symmetrisch. Toch waren er een aantal vormen van symmetrie in de architectuur te vinden. Dit was vooral te zien op de perrons, waar de architectuur symmetrisch was. In de parkeergarage en de trappenhuizen was ook sprake van symmetrie.







FIETSTOCHT NIJMEGEN

Op vrijdag 23 september maakten we een fietstocht door Lent en het centrum van Nijmegen. Op deze excursie kwamen we langs verschillende bezienswaardigheden waar we verschillende taken toegewezen kregen. Sommige van deze taken waren om dingen te tekenen die we zagen, zoals skylines en andere bezienswaardigheden die we leuk vonden. Tegen het einde van de excursie hadden we veel materiaal verzameld in de vorm van schetsen en foto's. Op 7 oktober kwamen we weer bij elkaar om de excursie uit te werken. We kregen de opdracht om dit te doen door een visualisatie van de excursie uit het hoofd te maken.




Van A naar B​​​​​​​
Tijdens de excursie hebben wij bezienswaardigheden en details waargenomen en vastgelegd. Dit hebben we gedaan in de vorm van foto's, maar ook schetsen. Hieronder staan een aantal van mijn favoriete beelden.​​​​​​​


Foto's
Tijdens de excursie werd ons ook gevraagd dingen vast te leggen d.m.v. foto's. Zo kregen we de opdracht een foto van onze eigen reflectie te maken, van een contrast, maar ook andere dingen die we interessant of mooi vonden.





MENTAL MAP​​​​​​​
Het concept van mijn visualisatie was om een tijdlijn te maken van de excursie. Maar ik wilde niet zomaar een lijn trekken met foto's. Ik wilde er een unieke draai aan geven. Dus ik ging met een soort visualisatie die je krijgt wanneer je een 360°-foto op een vlak in kaart brengt. Zo worden de randen van de ronde foto de randen van het kader. Deze stijl implementeerde ik mijn visualisatie waarin de foto's laten zien wat ik leuk vond of wat me inspireerde. Om de foto’s verder tot leven te brengen zijn deze verder uitgebreid. Sommige van de schetsen die ik heb gemaakt, worden gepresenteerd als wolken omdat ze een niet exacte weergave zijn van de echte wereld, terwijl de foto's het realistisch laten zien. Daarom zijn deze ook onderdeel van de aarde in mijn visualisatie. Door de foto's tegen de klok in te volgen, volg je de excursie in chronologische volgorde. Wat ik leuk vond aan dit concept is dat je eromheen moet lopen om het goed te zien en je zo gedwongen wordt het vanuit verschillende hoeken te bekijken.








TYPOGRAFIE & COMPOSITIE

In de les van vrijdag 21 oktober kregen wij de opdracht bezig te gaan met het grafisch ontwerpen van typografie. Om hiermee te experimenteren moesten we drie ontwerpen maken. Een ontwerp van onze initialen, een ontwerp met onze geboortedatum en een ontwerp met beide onze initialen en geboortedatum.



Initialen

Gedurende de les van anderhalf uur ben ik de hele tijd bezig geweest met het ontwerp. Ik heb tientallen varianten gemaakt, maar bij geen enkele had ik een juist gevoel. Ik wilde graag iets abstracts doen, maar het moest natuurlijk wel leesbaar blijven. Na de les ben ik thuis verder gegaan met het ontwerpen van varianten in een designprogramma. Op deze manier kon ik sneller varianten maken en gemakkelijker afmetingen uitrekenen.




Uit deze ontwerpsessie kwamen een aantal leuke ontwerpen voorbij. Uiteindelijk kwam ik op een variant die al leek op het eindproduct. De eerste variant had alleen maar drie kleuren, zonder enig effect. Dit vond ik te vlak, dus voegde ik een visuele snede toe door de tinten te veranderen. Verder heb ik de L en de C verbonden met de V om het meer één geheel te maken.




Na het ontwerp digitaal gemaakt te hebben, heb ik geprobeerd het ontwerp zo nauwkeurig mogelijk na te maken. Hoewel het fysieke stuk exact binnen een vierkant past, heeft de scanner de hoekjes er helaas afgesneden.






Geboortedatum​​​​​​​
Voor de geboortedatum leek het mij leuk om iets te doen met simpele vormen om een abstract en simplistisch ontwerp te bereiken. In de eerste twee varianten die ik maakte is dit goed terug te zien. Ik vond deze varianten al erg leuk, maar ze vulde het 21x21 vlak niet volledig. De derde variant van de initialen waarbij positieve en negatieve ruimtes de letters vormden sprak mij wel aan, ondanks dat ik er niks mee gedaan had. Daarom heb ik nog een variant gemaakt die hier op in speelde. Het was wat gepuzzel met de ‘2’ om deze leesbaar te krijgen, maar uiteindelijk is dit gelukt. Mijn ouders die zonder kennis de '2’en eruit haalden was hier de bevestiging van.


           





Initialen & geboortedatum

Voor het derde ontwerp wilde ik kijken of ik de ontwerpen van mijn initialen en geboortedatum kon combineren in stijl. De compositie van de L in het eerste ontwerp werkte vrij goed naar mijn mening, omdat het herkenbaar is en ook ruimte over laat. De C en de V heb ik in het verlengde van de L toegevoegd. Hierin is de C in negatieve ruimte uitgedrukt als referentie naar het ontwerp van de geboortedatum. Het geometrische ontwerp van de V refereert dan weer naar dat van de initialen. De stijl van de cijfers wilde ik in dat van de geboortedatum doen, omdat het naar mijn mening een abstracte maar toch speelse uitstraling heeft. De L, C en V houden zich aan de regel van derden. Het vierkant wat overblijft heb ik wederom een 3x3 grit gebruikt voor de compositie. Ik heb ervoor gekozen de kleuren tot twee te beperken, omdat de witte grond al een actieve bijdrage heeft en dus eigenlijk de derde 'kleur' is. Een vierde kleur zou dan wat te druk worden. De cijfers zijn allemaal dezelfde kleur, zodat zij samen met de harde randen hun eigen vierkant creëren.








FOTOGRAFISCH ZELFPORTRET

Na in de les van 25 november onze grafische ontwerpen van onze initialen en geboortedata besproken te hebben, kregen we de volgende opgave. Dit was om een tiental zelfportretten van onszelf te maken.Hierbij konden we experimenteren met verschillende standpunten, composities en kleuren of juist het gebrek hiervan. In de portretten moesten wij onszelf als professioneel presenteren, als de architect die we willen zijn/worden.


  
     
         



Graphic Design - Premaster Architectuur - ArtEZ
Published:

Graphic Design - Premaster Architectuur - ArtEZ

Published: